Waarom zou je de Bijbel willen delen met kinderen?

  1. Omdat het vol zit met boeiende verhalen.
  2. Omdat geen boek meer heeft bijgedragen aan de Westerse cultuur.
  3. Maar vooral omdat het Gods Woord is. Hierdoor spreekt God ons direct aan. In de Bijbel vinden we wijsheid en voedsel voor ons leven. In goede tijden en in slechte tijden is de Bijbel voor ons een betrouwbare wegwijzer – een geweldig geschenk van God!

geloven-thuisWat is een goede manier om de Bijbel te delen met kinderen?

Het eenvoudigste en beste manier is om een goede kinderbijbel te kopen en samen daarin te lezen. Als opvoeder heb je hier zelf ook veel aan, want een kinderbijbel laat je de Bijbel goed als geheel zien. In een kinderbijbel zie je de samenhang tussen de vele verhalen. (De rode draad is Gods liefde voor ons.)

Hoe kies je een goede kinderbijbel en waar kun je die kopen?

Er zijn talloze kinderbijbels beschikbaar. De ene is wat moeilijker, toegankelijker of mooier dan de andere. Kijk eerst naar wat bij het kind past. Hoe oud is hij/zij? Hoe ingewikkeld mag de taal zijn? Zullen de illustraties hem of haar aanspreken?

Maar sta ook stil bij hoe het christelijk geloof in een bepaalde kinderbijbel voorgesteld wordt. Elke kinderbijbel heeft zijn eigen stijl en legt zijn eigen (theologische) accenten. Past deze benadering bij de geloofsopvoeding die je wil geven? Een goede manier om kinderbijbels te vergelijken is om eenzelfde verhaal te lezen (bijvoorbeeld het verhaal van Noach of van het Laatste Avondmaal) uit meerdere kinderbijbels.

Goede kinderbijbels kun je bestellen bij o.a. uitgeverij Adveniat en Samuel Advies.

Tips

  1. Voorlezen uit een kinderbijbel is niet de enige manier om de Bijbel te delen met kinderen. Denk ook aan het gebruik van prentenboeken, stripverhalen en films met Bijbelse vertellingen. De websites van Geloven thuis en Samuel Advies laten zien hoe je de heilige Schrift ook kan delen aan de hand van kijktafels, knutselprojecten, muziek, versjes en meer.
  2. Na het (samen) lezen van een verhaal uit de kinderbijbel, vraag het kind wat hij of zij ervan vindt. (Was het een leuk verhaal? Herkende je iets uit je eigen leven?) Gods Woord beklijft beter wanneer we daarover in gesprek gaan met de kinderen.
  3. God wil door zijn Woord nieuw leven aan ons geven. Door te bidden na het lezen uit de Bijbel, openen we ons hart voor Gods boodschap en zijn liefde.

Meer weten? Belangstelling voor een cursus of workshop “Bijbel lezen met kinderen” in uw eigen parochie?

Neem dan contact op met het Centrum voor Parochiespiritualiteit: stafmedewerker Tim Schilling: timschilling.cps@kloosterbrakkenstein.nl

Deze pagina adrukken? Klik hier: best-practices-bijbel-delen-met-kinderen.