Beschrijving

Hoe geven we het geloof door aan een volgende generatie? Dit is een thema dat velen in de Kerk bezighoudt, onder wie zij die betrokken zijn bij de ‘missionaire parochie’. Hannah Vaughan-Spruce hoopt hen met dit catechese Handboek te ondersteunen en te inspireren. Het laat zien hoe de catechese vruchtbaar gestalte kan krijgen in de missionaire parochie. De kern voor haar is dat catechese niet simpelweg iets is wat je doet op een bepaald moment in de week, maar dat het voortkomt uit een persoonlijke relatie met Jezus Christus, die je beleeft in verbondenheid met de kerkgemeenschap.

Het boek is ingedeeld in drie hoofdstukken: de inhoudelijke basisbeginselen van de catechese, de inhoud (wat leer ik mensen?) en de methodologie (hoe onderwijs ik mensen?). Naast het lezen van de tekst wordt de lezer ook aangemoedigd om vragen te overwegen, eigen gedachten en indrukken op te schrijven in een dagboek en de eigen ervaringen met catechese in te brengen. Het verdient natuurlijk de voorkeur dat de lezer het boek ook in groepsverband kan bespreken en doorwerken.

Auteur: Dr. Hannah Vaughan-Spruce, is de verantwoordelijke voor Divine Renovation in het Verenigd Koninkrijk en werkte zelf als catechist in een parochie.