Lezing over de betekenis van stille of eucharistische aanbidding.
Veel katholieken zijn niet (meer) bekend met eucharistische aanbidding. Bij eucharistische aanbidding wordt het heilig Brood (de hostie) uitgesteld in een monstrans zodat het zichtbaar is. Mensen worden uitgenodigd hierbij biddend aanwezig te zijn. Katholieken doen dit, omdat ze geloven dat Jezus aanwezig is in het heilig Brood, in de Eucharistie. Het is een bevoorrechte manier van bidden. Net zoals je soms alleen al graag in de buurt bent van iemand van wie je houdt en niet per se iets hoeft te zeggen, zo is dat ook met Jezus tijdens de eucharistische aanbidding.

_MG_8167Pater Eugene van Heijst s.s.s.: “De eucharistische aanbidding wordt eerst geplaatst in het brede kader van bidden en aanbidding in het algemeen. Daarna gaat het over de wezenlijke band tussen eucharistische aanbidding en de Eucharistieviering en hoe dit uitgewerkt wordt in de kerkelijke documenten en richtlijnen. Ten slotte gaat het over de vormgeving en in invulling van de aanbidding.”

Daarbij is er ook gelegenheid om met de inleider en met elkaar hierover in gesprek te gaan. Indien mogelijk en gewenst kan er ook een moment van eucharistische aanbidding zijn tijdens de bijeenkomst.

Deze lezing kan op aanvraag in een parochie of bisdom gegeven worden: sss.eugene@gmail.com

Meer lezen? Lees hier een artikel van pater Eugene over stille aanbidding in het bisdomblad Samen Kerk van bisdom Haarlem-Amsterdam (september 2016). In de pdf vindt u het artikel op pagina 6 en 7 van de pdf (pagina 10 t/m 13 van het blad zelf).

Of bekijk hieronder twee filmpjes over eucharistische aanbidding van Mgr. van Burgsteden s.s.s., emeritus-hulpbisschop van bisdom Haarlem-Amsterdam en pater Sacramentijn:

https://www.katholiekleven.nl/kon-mij-moeilijk-losmaken-geknield/

https://www.katholiekleven.nl/vijf-tips-aanbidding/

Foto: Sacramentskerk, Nijmegen