“Dit is wat ik kan doen tegen de corona pandemie”
Afgelopen zondag ‘mochten’ we weer naar de kerk. Na de kerk wandelden we een rondje in het stadspark. Toen we terugkwamen bij de kerk om onze fietsen op te halen, stond er een oudere mevrouw voor de ingang van de kerk te wachten. De kerk kon elk moment open gaan voor de stille of eucharistische aanbidding, die sinds de coronatijd op zondagmiddag plaats vindt. Ik raakte met haar in gesprek. Ze vertelde me hoe ze regelmatig op zondag met de trein en dan met de taxi naar de kerk komt. Na de Mis gaat ze met de bus weer naar het station. Ze haalt dan een koffie ‘to-go’ en zit even op een bankje. En daarna komt ze weer met de bus naar de kerk. “Weet u”, zei ze tegen me, totaal niet zielig of zo, “ik heb de tijd. Ik ben geen dokter en dit is wat ik kan doen tegen de corona pandemie”. Ik was er even stil van. Terwijl er rellen waren in de stad, bidt één mevrouw al bijna een jaar lang regelmatig in stilte in de kerk voor het einde van de corona pandemie. Dat zijn de bijzondere dingen van deze tijd die in het verborgene gebeuren.

Het trof me, want bidden kunnen we allemaal. ‘Wat kan wel?’ in parochies, is namelijk een vraag die nu veel tot ons komt bij het CPS. Bidden, zowel persoonlijk als gezamenlijk! Dit klinkt als een cliché antwoord, maar het is o zo waar! Deze mevrouw herinnerde me er afgelopen zondag aan. Aan het einde van het gesprek vroeg ik haar: “Wilt u ook bidden voor een online cursus die mijn man en ik binnenkort voor echtparen faciliteren? Veel relaties staan namelijk in deze tijd onder druk.” Ze zei haar gebed toe. Mooi om zo in coronatijd met elkaar verbonden te zijn.

Om over na te denken
– Naast alle moeilijkheden: welke mooie en wellicht onverwachte mooie dingen zie je gebeuren in deze tijd?
– Nodigt de Heer je uit om (meer of met meer aandacht) te bidden? Als je de uitnodiging ervaart, ga daar dan op in. Als je hulp nodig hebt, hoe te bidden, vraag dan iemand, die je vertrouwt, om je daarbij te helpen. Voor sommigen is radio Maria een hulp, voor anderen de app ‘Bidden onderweg’ of het lezen en bidden met het dagelijks evangelie (dagelijksevangelie.org)
– Als je verantwoordelijk bent/ betrokken bent bij een parochie: zijn er (meer) mogelijkheden om kerk(en) in je parochie gedurende de dag open te stellen voor mensen voor stilte, gebed, een kaarsje op te steken. En zijn er (meer) mogelijkheden voor stille aanbidding? Juist nu is het zo belangrijk om mensen een plaats voor stilte, reflectie en gebed aan te bieden.
In sommige parochies zijn er ook online gebedsmomenten, bijvoorbeeld via een livestream of in kleine groepen via een programma als Zoom of Microsoft Teams, waar men bijv. met elkaar de rozenkrans bidt of de Bijbel met elkaar leest en bespreekt. Wellicht is dat ook iets voor bij jou?

Er volgt binnenkort nog een artikel (2/2) met meer ‘praktische tips’ over wat je kan doen persoonlijk en als parochie in coronatijd, ook met het oog op de Veertigdagentijd. (MS)