Er is een nieuwe, frisse poster van het kerkelijk of liturgisch jaar verschenen. Hiermee hoopt het CPS ouders en andere opvoeders te ondersteunen in de geloofsopvoeding en bij te dragen aan een sterkere verbinding tussen het katholieke, christelijke geloof en het dagelijkse leven. Stafmedewerker Tim Schilling: “Het kerkelijk jaar kan belangrijke aanknopingspunten bieden voor de geloofsopvoeding. Deze poster wil ouders en andere opvoeders helpen om het geloofsgesprek – wat geloven we en waarom – met de jongere generatie aan te gaan.”

Poster kerkelijk jaar 2020

Rust en ritme
De poster is op een speelse manier vorm gegeven en in de tekening kan telkens weer iets nieuws ontdekt worden. Marjet de Jong van bureau Taal & tekenen – net als Tim Schilling deel van de redactie van de website Geloven Thuis – ontwierp de poster. Marjet: “In de tekening heb ik geprobeerd de natuur en het geloofsjaar tot een belevenis te maken. Met de klok mee kom je de belangrijkste geloofsfeesten en -dagen tegen. In de hoeken zie je de vier seizoenen. Ertussendoor feestelijke dingen die voor alle mensen herkenbaar zijn: sintcadeautjes, maartenslampionnen, paaseieren, vakantiesymbolen. Wie meer van het geloof weet zal veel Bijbelse en liturgische verwijzingen vinden. Ik hoop dat de poster rust en ritme laat zien: het vertrouwde van wat steeds terugkeert. En het besef dat je met Jezus door het leven gaat. Alles draait om Zijn liefde. Vandaar centraal een Jezus die ieder omarmt.”

Praktische informatie
De poster kan zowel thuis als op school en in de parochie gebruikt en opgehangen worden.
De poster is te bestellen afgedrukt als poster (A3 formaat: 2,50 euro; A2 formaat: 5 euro. Bij verzending komt er in beide gevallen 10 euro verzendkosten bij). De posters kunnen besteld worden via de webwinkel van het CPS. Bestellingen worden gewoonlijk op woensdag verzonden, te beginnen vanaf 25 november a.s.

Over het kerkelijk of liturgisch jaar
Het kerkelijk of liturgische jaar valt niet samen met het gewone kalenderjaar. Het kerkelijk jaar begint op de eerste zondag van de Advent, in 2020 is dat 29 november. De Advent is de voorbereidingsperiode op het grote feest van Kerstmis. Het kerkelijk jaar eindigt met het feest van Christus Koning, de laatste zondag vóórdat de Advent begint. De belangrijkste feesten in het christelijke, katholieke geloof zijn Kerstmis en Pasen.

De ontwikkeling van de poster is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Mr. Paul de Gruyter Stichting.