• Een frisse poster van het kerkelijk of liturgisch jaar (A3 formaat). De poster wil bijdragen aan een sterkere verbinding tussen het katholieke, christelijke geloof en het dagelijkse leven. De poster is op een speelse manier vorm gegeven en in de tekening kan telkens weer iets nieuws ontdekt worden. Marjet de Jong van bureau Taal & tekenen ontwierp de poster. Marjet: “In de tekening heb ik geprobeerd de natuur en het geloofsjaar tot een belevenis te maken. Met de klok mee kom je de belangrijkste geloofsfeesten en -dagen tegen. In de hoeken zie je de vier seizoenen. Ertussendoor feestelijke dingen die voor alle mensen herkenbaar zijn: sintcadeautjes, maartenslampionnen, paaseieren, vakantiesymbolen. Wie meer van het geloof weet zal veel Bijbelse en liturgische verwijzingen vinden. Ik hoop dat de poster rust en ritme laat zien: het vertrouwde van wat steeds terugkeert. En het besef dat je met Jezus door het leven gaat. Alles draait om Zijn liefde. Vandaar centraal een Jezus die ieder omarmt.” De poster kan zowel thuis als op school en in de parochie gebruikt en opgehangen worden. De poster is te bestellen in A3-formaat: 2,50 euro en A2- formaat: 5 euro. Bij verzending komt er 10 euro aan verzendkosten bij. Bestellingen worden gewoonlijk op woensdag verzonden. Over het kerkelijk of liturgisch jaar Het kerkelijk of liturgische jaar valt niet samen met het gewone kalenderjaar. Het kerkelijk jaar begint op de eerste zondag van de Advent, in 2020 is dat 29 november. De Advent is de voorbereidingsperiode op het grote feest van Kerstmis. Het kerkelijk jaar eindigt met het feest van Christus Koning, de laatste zondag vóórdat de Advent begint. De belangrijkste feesten in het christelijke, katholieke geloof zijn Kerstmis en Pasen. De ontwikkeling van de poster is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Mr. Paul de Gruyter Stichting.  
  • De lector. Het Woord van God horen en voorlezen in de liturgie. Auteur is broeder Johan te Velde o.s.b. Uitgave in 2021 door het bisdom Rotterdam. In deze brochure voor lectoren schrijft de auteur over de Bijbel en het Woord van God. Hij licht belangrijke begrippen toe, geeft uitleg over de liturgie van het Woord en helpt lectoren met praktische tips.
  • Is er toekomst voor de parochie? Veel wordt hierover gesproken en geschreven. De bijdrage van de Amerikaanse priester Michael White en zijn pastoraal medewerker Tom Corcoran is een hele praktische. Zij zijn concreet in hun eigen parochie aan de slag gegaan met parochievernieuwing. Ze beschrijven in dit boek met de nodige humor hoe zij de omslag van een onderhoudspastoraal naar een missionaire parochie proberen vorm te geven. Tip: lees en bespreek dit boek met uw pastoraal team en/of kernvrijwilligers in de parochie! Hieronder kunt u een Leeswijzer vinden als hulp om dit boek samen met een groep in vier bijeenkomsten te lezen. In principe is deze Leeswijzer ook ingelegd in het boek. In vergelijking met Als God renoveert is dit boek iets gemakkelijker te lezen, omdat het de nadruk legt op de cultuurverandering en niet op de theologische achtergronden. Recensies over Rebuilt: op de website van het CPS: https://www.parochiespiritualiteit.org/nieuws-vieren/rebuilt-is-een-bloeiende-katholieke-parochie-mogelij Op de website van de Katholieke Vereniging voor Oecumene: Rebuilt. Een actueel en boeiend boek over kerkopbouw: https://www.oecumene.nl/documentatie/boekbesprekingen/1544-rebuilt-een-actueel-en-boeiend-boek-over-kerkopbouw-recensie Een lezing over Rebuilt door pastoor Jeroen Smith uit Leiden, met een nagesprek hierover met Tim Schilling (stafmedewerker bij het CPS) bij radio Maria. N.B. Pastoor Smith besteedt ook veel aandacht aan het bredere kader van de nieuwe evangelisatie waarin zowel Rebuilt en Als God renoveert passen. Over de boeken Rebuilt en Als God renoveert: Een interview met Maarten Jansen (pastoraal werker te Den Bosch) bij Katholiek Vandaag. Een interview met Maarten Jansen en Mirjam Spruit (stafmedewerkster bij het CPS) bij radio Maria. Een geloofsgesprek (november 2019) door Leo Fijen met Mirjam Spruit (stafmedewerkster bij het CPS) bij de KRO-NCRV. Een nieuwsbrief van het CPS (maart 2020) met praktijkervaringen van vijf parochies met het gedachtegoed van Als God renoveert en Rebuilt.
  • Is er toekomst voor de parochie? Veel wordt hierover gesproken en geschreven. De bijdrage van de Canadese priester James Mallon is verfrissend. Hij heeft niet alleen een aantal ideeën van hoe het zou kunnen of moeten, maar hij is ook in zijn eigen parochie concreet aan de slag gegaan met parochievernieuwing. Hij beschrijft in dit boek hoe hij en zijn team de omslag van een onderhoudspastoraal naar een missionaire parochie proberen vorm te geven. Tip: lees en bespreek dit boek met uw pastoraal team en/of kernvrijwilligers in de parochie! Hier kunt u een Leeswijzer vinden als hulp om dit boek samen met een groep in vier tot zes bijeenkomsten te lezen. In principe is deze Leeswijzer ook ingelegd in het boek, als u het via Adveniat of het CPS bestelt. In vergelijking met Rebuilt is dit boek theologisch sterker onderbouwd, maar daardoor wellicht iets moeilijker om te lezen voor sommige mensen (met name hoofdstuk 4 en hoofdstuk 6). Lees hier een boek recensie over Als God renoveert: https://www.parochiespiritualiteit.org/nieuws-vieren/boekrecensie-divine-renovation/ Lees hier een recensie over Als God renoveert op de website van de Katholieke Vereniging voor Oecumene: https://www.oecumene.nl/documentatie/boekbesprekingen/1550-kerkopbouw-met-oecumenische-wortels Hier vindt u een blog over Als God renoveert van Sake Stoppels in het tijdschrift Inspirare. Een ontroerende reactie van pastor Alfons Boey op kritiek van Jos Moons sj op Als God renoveert: https://www.deroerom.nl/nieuws/2019/11/nog-eens-als-god-renoveert/ Lees hier een boek recensie over Divine Renovation (Als God renoveert) van de Engelse coördinator van Divine Renovation in het Verenigd Koninkrijk, Hannah Vaughan-Spruce (Engelstalig): https://www.ccftootingbec.org.uk/news/2017/11/15/bec-review-divine-renovation Voor de 'niet-lezers': Bekijk hier 5 filmpjes van 15 minuten, waarin fr. James Mallon de hoofdlijnen van het boek samenvat (Engelstalig): via de website van de missionaire parochie. Een interview met Arnoud Drop (directeur Alpha Nederland) over Als God renoveert en Alpha bij radio Maria. Een interview met Mirjam Spruit (stafmedewerkster bij het CPS) over Als God renoveert bij radio Maria. Over de boeken Rebuilt en Als God renoveert: Een interview met Maarten Jansen (pastoraal werker te Den Bosch) bij Katholiek Vandaag. Een interview met Maarten Jansen en Mirjam Spruit (stafmedewerkster bij het CPS) bij radio Maria. Een geloofsgesprek (november 2019) door Leo Fijen met Mirjam Spruit (stafmedewerkster bij het CPS) bij de KRO-NCRV. Een nieuwsbrief van het CPS (maart 2020) met praktijkervaringen van vijf parochies met het gedachtegoed van Als God renoveert en Rebuilt.    
  • De liturgie is als een huis waarin wij binnengaan. Velen zijn ermee vertrouwd. Anderen vragen zich onwennig af wat de bedoeling is van wat er gebeurt. In de liturgie toont Christus zijn gelaat. Maar herkennen wij Hem daar? Liturgie vieren vraagt vorming. Johan te Velde osb reikt in dit boekje 33 hoofdstukken aan ten dienste van liturgische catechese. Om met des te groter vreugde thuis te komen in de liturgie, als het huis van de Heer. Johan te Velde osb is monnik van de Sint Willibrords Abdij te Doetinchem.
  • A.C. Coppens-Baeten (red.), met medewerking van p. H. Verhoeven sss, p. F. Gelens sss, H. Vrijdag. Deze Wegwijzer voor kosters in de Kerk van de Romeinse ritus informeert niet alleen over het kerkgebouw en de liturgische voorwerpen; over het werk van kosters, misdienaars en acolieten; maar ook over de sacramenten, de opbouw van de vieringen, en het liturgisch jaar. 352 pp. € 29,50 - De prijs is exclusief verzendkosten.
  • Katia Mrowiec. Vertaald door Marjet de Jong. Katholieke Bijbelstichting / CPS Nijmegen 2008. Als je nog klein bent, begrijp je niet veel van de viering in de kerk. Dit boekje is bedoeld voor kleuters die nog niet (goed) kunnen lezen en wel meegaan naar de kerk op zondag. Een kleurrijk beeldverhaal van de Eucharistie, dat ouders en opvoeders met plezier kunnen voorlezen/vertellen. Een juweeltje, dat thuishoort in het boekenhoekje van elke parochiekerk (voor kindernevendiensten, kindervieringen). € 6,90 - De prijs is exclusief verzendkosten. Bestellingen worden gewoonlijk op dinsdag verzonden samen met de factuur.
  • Een frisse poster van het kerkelijk of liturgisch jaar (A2 formaat). De poster wil bijdragen aan een sterkere verbinding tussen het katholieke, christelijke geloof en het dagelijkse leven. De poster is op een speelse manier vorm gegeven en in de tekening kan telkens weer iets nieuws ontdekt worden. Marjet de Jong van bureau Taal & tekenen ontwierp de poster. Marjet: “In de tekening heb ik geprobeerd de natuur en het geloofsjaar tot een belevenis te maken. Met de klok mee kom je de belangrijkste geloofsfeesten en -dagen tegen. In de hoeken zie je de vier seizoenen. Ertussendoor feestelijke dingen die voor alle mensen herkenbaar zijn: sintcadeautjes, maartenslampionnen, paaseieren, vakantiesymbolen. Wie meer van het geloof weet zal veel Bijbelse en liturgische verwijzingen vinden. Ik hoop dat de poster rust en ritme laat zien: het vertrouwde van wat steeds terugkeert. En het besef dat je met Jezus door het leven gaat. Alles draait om Zijn liefde. Vandaar centraal een Jezus die ieder omarmt.” De poster kan zowel thuis als op school en in de parochie gebruikt en opgehangen worden. De poster is te bestellen in A3-formaat: 2,50 euro en A2- formaat: 5 euro. Bij verzending komt er 10 euro aan verzendkosten bij. Bestellingen worden gewoonlijk op woensdag verzonden. Over het kerkelijk of liturgisch jaar Het kerkelijk of liturgische jaar valt niet samen met het gewone kalenderjaar. Het kerkelijk jaar begint op de eerste zondag van de Advent, in 2020 is dat 29 november. De Advent is de voorbereidingsperiode op het grote feest van Kerstmis. Het kerkelijk jaar eindigt met het feest van Christus Koning, de laatste zondag vóórdat de Advent begint. De belangrijkste feesten in het christelijke, katholieke geloof zijn Kerstmis en Pasen. De ontwikkeling van de poster is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Mr. Paul de Gruyter Stichting.  
  • In 2019 verscheen het boek 'Als God renoveert' ('Divine Renovation' uit 2014) van de Canadese priester James Mallon in Nederlandse vertaling. In dit boek vertelt fr. James Mallon hoe hij met zijn team in de St. Benedictusparochie te Halifax, Nova Scotia, een weg is gegaan naar een missionaire parochie. Een parochie die terugliep in het aantal bezoekers, vrijwilligers en inkomsten heeft een cultuuromslag doorgemaakt naar een levende geloofsgemeenschap, waar jong en oud samenkomen om hun geloof te vieren, te beleven en handen en voeten te geven op de plaats wonen en werken. Mallon analyseert in zijn boek de huidige situatie van de Kerk en biedt tevens een richting voor de toekomst. De kerngedachte van fr. Mallon is, dat de parochie moet terugkeren tot de missie van Jezus: namelijk mensen helpen om leerling van Jezus te worden. Behorend bij het boek 'Als God renoveert' is het 'Als God renoveert werkboek', verschenen in maart 2020 in Nederlandse vertaling bij Adveniat ('Divine Renovation Guidebook' uit 2016). Dit werkboek wil leidinggevenden in de parochie helpen om de cultuuromslag van onderhoud naar bloei of missie te kunnen maken. Veelzeggend is de titel van het eerste hoofdstuk van het boek 'Het begint met de leider': wat is je droom als leider en leider, ken je zelf! Vervolgens zoekt deze leider mensen om vanuit een team leiding te geven aan de parochie. Het werkboek bevat korte praktijkverhalen, tips en veel praktische oefeningen, die het leiderschapsteam in de parochie met elkaar kan doen. Denk aan zaken als: hoe bepalen we een goede visie en strategie, hoe communiceren we deze visie en strategie binnen de parochie en raken mensen betrokken, wat zijn sterke en zwakke kanten van diverse zaken in onze parochie, wat zijn kansen en mogelijkheden in onze omgeving en hoe kan onze sacramentenvoorbereiding verbeterd worden? Een boek is een aanrader voor diegenen die ernaar zoeken om het gedachtegoed van 'Als God renoveert' in de context van hun eigen parochie of bisdom te vertalen. Allereerst is dat het leiderschapsteam van de parochie - de pastoor en zijn team -  maar ook diegenen die leidinggeven aan een team binnen een parochie of op een andere plaats in de Kerk, kunnen met dit boek hun voordeel doen.
  • Timothy P. Schilling. CPS Nijmegen, 2009. Christenen hebben ontzettend goed nieuws voor de wereld en toch staat evangelisatie voor velen op een laag pitje. Daarom komt het CPS met een nieuwe gids voor verkondiging vanuit de parochie en het dagelijkse leven van gelovigen. Medewerker Tim Schilling staat stil bij de inhoud van ‘de blijde boodschap’ en reikt suggesties aan voor hoe die gestalte kan krijgen in de vieringen en activiteiten van parochies en in het leven van parochianen. Het boek is tegelijk bezinning, handleiding en aanmoedigingsbrief. Het nodigt uit tot een heldere en enthousiaste verkondiging van Christus, “het beeld van de onzichtbare God”, en tot de ontwikkeling van een persoonlijke relatie met Hem. € 10,- De prijs is exclusief verzendkosten.
  • Dit magazine is verschenen naar aanleiding van de conferentie 'De missionaire parochie - Als God renoveert'. Deze conferentie vond op 24 en 25 maart 2022 plaats in Breda met 1.000 deelnemers uit Nederland en Vlaanderen. Hoofdredacteur Leo Fijen schrijft in zijn inleidend woord: Velen hebben deze dagen beleefd als "voedsel voor de ziel, als adem voor de parochies, als de Geest die over alles en iedereen werd uitgestort." Dit magazine (96 pagina's) bevat een samenvatting van de inleidingen van fr. James Mallon en Fiona O'Reilly, verslagen van de meeste seminars, mooie foto's, inspirerende citaten en diverse hoopvolle getuigenissen.

Titel

Ga naar de bovenkant